Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

η αμνησια ....της καναβης


Η κάνναβη βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο


Η μακροχρόνια χρήση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης προκαλεί τεράστια ζημιά στον ανθρώπινο εγκέφαλο και συρρικνώνει δομές του που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τις συναισθηματικές αντιδράσεις, υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές.


Σε μελέτη του, που δημοσιεύεται στο Archives of General Psychiatry του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, συνέκριναν 16 άνδρες που δεν κάπνισαν ποτέ κάνναβη με 15 άνδρες που κάπνιζαν τουλάχιστον 5 τσιγάρα κάνναβης την ημέρα για μέσο διάστημα 20 ετών.


Οι τομογραφίες έδειξαν 12% συρρίκνωση στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση, και 7% συρρίκνωση της αμυγδαλής, μιας περιοχής που παίζουν κεντρικό ρόλο στο φόβο, την επιθετικότητα και γενικότερα την επεξεργασία των συναισθηματικών αντιδράσεων.


Σε ένα τεστ μνήμης που απαιτούσε την ανάκληση μιας λίστας 15 λέξεων, οι χρήστες έφεραν μειωμένες επιδόσεις. Επιπλέον, οι μισοί από αυτούς παρουσίαζαν κάποια μορφή παρανοϊκών σκέψεων και κοινωνικής απόσυρσης, όχι όμως σε βαθμό που να επιδέχεται επισήμως διάγνωση κάποιας διαταραχής.


Αλλη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Australian and New Zealand Journal of Psychiatry δείχνει πως οι χρήστες ινδικής κάνναβης συγκεντρώνουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε σχιζοφρενείς.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: