Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

η απαγορευση ...εφερε αποτελεσματα




Τα οφέλη που προκύπτουν από την απαγόρευση του καπνίσματος έγιναν αφορμή σφοδρής αντιπαράθεσης, ωστόσο τα πρώτα ευρήματα είναι λίαν ενθαρρυντικά και κάθε άλλο παρά αμελητέα.


Γαλλία

Από τον Ιανουάριο (όταν επεκτάθηκε το μέτρο σε καφετέριες και εστιατόρια) παρατηρήθηκε μείωση 15% των εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ιδίως στις ηλικίες κάτω των 65) σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.


Ιταλία

Ενα χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου, οι καπνιστές είχαν μειωθεί κατά 500.000 σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Σε έρευνα που διεξήχθη στη Ρώμη βρέθηκε ότι τα οξέα στεφανιαία επεισόδια μειώθηκαν κατά 11,2% στις ηλικίες 35-64 και 7,9% στις ηλικίες 65-74.

Ιρλανδία

Παρατηρήθηκε μείωση περίπου 11% των καρδιακών προσβολών από το 2004 όταν άρχισε η εφαρμογή της απαγόρευσης όπως ανακοίνωσαν Ιρλανδοί ερευνητές σε συνέδριο καρδιολογίας στη Βιέννη.


Σκοτία

Σημειώθηκε μείωση 17% των καρδιακών προσβολών μέσα σε έναν χρόνο από την εφαρμογή της απαγόρευσης το 2006 σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: