Σάββατο 31 Μαΐου 2008

σημαντικη βελτιωση στην ποιοτητα αερα


Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των αυστηρών αντικαπνιστικών μέτρων καταγράφονται, με περισσότερη σαφήνεια στη γειτονική Ιταλία όπου διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, κυρίως επειδή παρουσίασαν μεγάλη πτώση οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων πολύ μικρών σωματιδίων.


Επίσης μειώθηκε ο αριθμός των καπνιστών και στα δύο φύλα, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και οι θάνατοι από καρδιαγγειακά συμβάντα.


Στη Σκοτία γιατροί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ninewells έστρεψαν την προσοχή τους σε υπαλλήλους χώρων που μέχρι πριν από την απαγόρευση συγκέντρωναν κατεξοχήν καπνιστές, όπως για παράδειγμα τα μπαρ, για να βρουν ότι, ενώ πριν από την εφαρμογή των μέτρων το 72,9% αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα, ένα μόλις μήνα μετά την απαγόρευση το ποσοστό έπεσε στο 53% και δύο μήνες αργότερα στο 46%.


Από την άλλη, επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου του Καπνίσματος στο Warwick στην Αγγλία βρήκαν ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα έχει μειωθεί κατά 95%.



Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πανεπιστήμια και ανεξάρτητοι φορείς των ΗΠΑ ερευνούν τα αποτελέσματα της απαγόρευσης στις διάφορες Πολιτείες και σε απόλυτη ομοφωνία καταγράφουν τη μείωση των καρδιακών επεισοδίων, συμπέρασμα που επισημαίνεται και από παλαιότερες έρευνες στη Νορβηγία, στη Σουηδία και τη Νότια Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: