Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΣΙΓΑΡΩΝ


Να απαγορευθεί πλήρως η διαφήμιση των προϊόντων καπνίσματος, η προώθηση και η χορηγία τους, ζήτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να προστατευθούν οι νέοι άνθρωποι και να μην αρχίζουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια.


Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Καπνό, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι οι προηγμένες τεχνικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται στα περιοδικά μόδας, στις ταινίες, στο Ίντερνετ, σε συναυλίες και σε αθλητικά γεγονότα παγιδεύουν τους νέους ανθρώπους.


"Όσο περισσότερο οι νέοι άνθρωποι εκτίθενται στη διαφήμιση προϊόντων καπνίσματος, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσουν να καπνίζουν", επισημαίνει ο ΠΟΥ, κατηγορώντας τις καπνοβιομηχανίες ότι συνδέουν το κάπνισμα με χαρακτηριστικά όπως η λάμψη, η ενέργεια και το "σεξ απίλ".


Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι περισσότεροι καπνιστές έχουν αρχίσει το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Σε έρευνα που έγινε παγκοσμίως σε εφήβους ηλικίας 13 ως 15 ετών, το 55% από αυτούς απάντησαν ότι είχαν δει διαφημίσεις τσιγάρων σε πίνακες ανάρτησης διαφημίσεων τον προηγούμενο μήνα και ποσοστό 20% ότι είχαν στην κατοχή τους ένα αντικείμενο που είχε επάνω του το λογότυπο μιας μάρκας τσιγάρων.


Ο ΠΟΥ κατήρτισε το 2003 την πρώτη παγκόσμια συνθήκη για τη δημόσια υγεία, η οποία ζητούσε την αναγραφή ισχυρότερων προειδοποιήσεων στα πακέτα των τσιγάρων και περιορισμούς στη διαφήμιση και τη χορηγία. Ωστόσο αυτά δεν έχουν ισχύσει ακόμη παντού.


Η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι νέοι άνθρωποι προστατεύονται από τα επικίνδυνα μηνύματα, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες, όπου οι εταιρείες βάζουν συχνά στο στόχαστρο τα κορίτσια, δήλωσε ο Ντάγκλας Μπέτσερ, διευθυντής της "Πρωτοβουλίας Χωρίς Καπνό" του ΠΟΥ.


"Τα ημίμετρα δεν είναι αρκετά", σημείωσε. "Όταν απαγορεύεται μια μορφή διαφήμισης, η καπνοβιομηχανία στρέφει απλώς τις τεράστιες πηγές της σε άλλη κατεύθυνση. Καλούμε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν μια πλήρη απαγόρευση για να καταστραφεί το δίκτυο μάρκετινγκ του καπνού", υπογράμμισε.


πηγη Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: