Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Η δράση του Ευρωκοινοβουλίου



Οσον αφορά τον καπνό, το Ευρωκοινοβούλιο θέλει: Απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων εστίασης, και σε όλα τα κλειστά δημόσια κτίρια και μεταφορικά μέσα στην Ε.Ε.

Απαγόρευση, σε όλη την Ε.Ε., της πώλησης προϊόντων καπνού σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, συμπεριλαμβανομένης της μέριμνας για να γίνουν τα μηχανήματα πώλησης τσιγάρων δυσπρόσιτα στους νέους και της απαγόρευσης της εξ αποστάσεως πώλησης προϊόντων καπνού στους νέους.Μέτρα για να διευκολυνθούν να σταματήσουν το κάπνισμα όσοι καπνιστές το θέλουν.


Σ' αυτές τις ενέργειες περιλαμβάνεται και η «Αντικαπνιστική εκστρατεία», με σλόγκαν «Είστε ελεύθεροι να πείτε όχι», το κόστος της οποίας θα ανέλθει στα 72 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και η οποία θα συμβάλει στη διάδοση του μηνύματος των βλαβερών επιπτώσεων του καπνίσματος.


Παράλληλα, η Επιτροπή προετοιμάζει κατάλογο έγχρωμων αποκρουστικών φωτογραφιών, που θα απεικονίζουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και οι οποίες είναι δυνατό να τοποθετηθούν, αν το θέλουν τα κράτη-μέλη, στις συσκευασίες των προϊόντων καπνού.Η Ευρωβουλή ζητεί περαιτέρω μέτρα για το snus


Το Κοινοβούλιο ζητά επίσης τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση των κινδύνων για την υγεία από την κατανάλωση του καπνού που καταναλώνεται από το στόμα και είναι γνωστός ως snus, καθώς και τον αντίκτυπό του στην κατανάλωση τσιγάρων. Το snus είναι σήμερα απαγορευμένο σε όλη την Ευρώπη εκτός της Σουηδίας, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το σουηδικό παράδειγμα δείχνει πως το snus μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανθρώπων από το τσιγάρο και να μειώσει τον αριθμό των ετήσιων θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων.


«Αν η υπόλοιπη Ευρώπη χρησιμοποιούσε snus αντί για καπνό, τα κρούσματα καρκίνου των πνευμόνων θα ήταν κάθε χρόνο μειωμένα κατά 250.000. Χρειάζεται να ερευνήσουμε μήπως θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι συνδεόμενες με τον καπνό ασθένειες στην Ευρώπη», είπε ο Σουηδός Ευρωβουλευτής Christofer Fjellner. «Το κάπνισμα λιγότερου καπνού είναι θεμελιώδες στοιχείο για να φτάσουμε σε μιαν άκαπνη Ευρώπη!»



Θέλουν οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν το κάπνισμα;

Ερευνα του ευρωβαρόμετρου τον Μάιο του 2007, με θέμα «στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο κάπνισμα», διαπίστωσε σημαντική μείωση της κατανάλωσης σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του 2002, μολονότι 32% των Ευρωπαίων εξακολουθούν να είναι καπνιστές. Τα μεγαλύτερα ποσοστά βρίσκονται στην Ελλάδα με 42% και σε Λετονία, Ουγγαρία και Βουλγαρία με 36%. Η Σουηδία, με 18%, έχει τους λιγότερους καπνιστές.


Περίπου 88% των Ευρωπαίων υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στα γραφεία, στους εσωτερικούς χώρους εργασίας και στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως τα αεροδρόμια, τα καταστήματα και το μετρό. Μεγάλη υποστήριξη έχει επίσης η απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ και στα εστιατόρια.


Το κάπνισμα σκοτώνει και με άλλους τρόπουςΤο τσιγάρο δεν προκαλεί θανάτους μόνο μέσω ασθενειών. Στοιχεία από 14 κράτη-μέλη δείχνουν ότι περισσότεροι από 2.000 θανάτους ετησίως προκαλούνται από πυρκαγιές που συνδέονται με το τσιγάρο. Η Κομισιόν προωθεί προτάσεις ώστε να γίνουν υποχρεωτικά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα τσιγάρα που σβήνουν μόνα τους.

(Πηγές: www.epha.org, www.ensp.org www.economist.com, www.bbc.co.uk)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: