Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Ζωή χωρίς κάπνισμα






Επιστημονική εκδήλωση του Δήμου Αμαρουσίου




Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, η Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Αμαρουσίου, το Δημοτικό Πολυϊατρείο και το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Δήμου Αμαρουσίου διοργανώνουν επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ζωή Χωρίς Κάπνισμα ».




Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Μαϊου 2008 και ώρα 18:30 στο Δημαρχείου Αμαρουσίου ( Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα ), σε συνεργασία με την Ομάδα Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.




Στο μήνυμα του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρει:




« Στόχος της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας δεν είναι μόνο η ανάδειξη του επετειακού χαρακτήρα της ημέρας. Με βασικότερο άξονα την προσπάθεια για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας μας φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην αποφυγή ή την παύση της καταστροφικής για την υγεία μας αυτής συνήθειας.




Ο Δήμος Αμαρουσίου πρωταγωνιστής σε καινοτομίες και πρωτοβουλίες για την πρωτοβάθμια πρόληψη της υγείας των πολιτών, αγωνίζεται για την προστασία της δημόσιας υγείας και υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα όλων για έναν υγιή τρόπο ζωής. Εφαρμόζουμε την ισχύουσα νομοθεσία για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και εναρμονίζουμε καθημερινές πρακτικές με ότι ισχύει στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες.




Μεταδίδουμε και πολλαπλασιάζουμε το αντικαπνιστικό μήνυμα, ώστε να γίνει τρόπος ζωής από τα πρώτα σχολικά βήματα των παιδιών μας. Θεωρούμε πολύ σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του καπνίσματος την παρουσίαση από την Πολιτεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος, στο οποίο για πρώτη φορά το κάπνισμα αντιμετωπίζεται ως ασθένεια και όχι απλά ως μία life style συνήθεια.




Η αντιμετώπιση του ως ασθένεια υποχρεώνει την Πολιτεία να παρέχει σε όλους τους ασθενείς - καπνιστές τη δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης στις κατάλληλες φαρμακευτικές θεραπείες με την υποστήριξη των κατάλληλων ιατρών επιστημόνων.




Η Αυτοδιοίκηση από την πλευρά της, ως θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στον πολίτη, ως θεσμός που επενδύει στην πρόληψη της υγείας και στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντικαπνιστική εκστρατεία.




Και στο δίλημμα Κάπνισμα χωρίς ποιότητα ζωής ή ΖΩΗ χωρίς κάπνισμα, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της δεύτερης επιλογής. »




Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Αντώνης Παρτσινέβελος από την πλευρά του υπογραμμίζει: « Ο Δήμος Αμαρουσίου και η Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος ξεκινά μια αντικαπνιστική εκστρατεία που ενισχύεται και με τη λειτουργία ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στο Δημοτικό Πολυϊατρείο.




Πρόκειται για μία προσπάθεια όχι απλής ενημέρωσης, αλλά πραγματικής αφύπνισης και ουσιαστικού διαλόγου της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους. Ευχή όλων μας, η ημέρα αυτή να μην έχει απλά εθιμοτυπικό χαρακτήρα στο μυαλό μας, αλλά να αποτελέσει ευκαιρία για ουσιαστικό προβληματισμό.»




Στην ημερίδα ο κ. Δήμαρχος θα απευθύνει χαιρετισμό, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Αντώνης Παρτσινέβελος, ο οποίος είναι και συντονιστής της εκδήλωσης.




Με θέμα «Τα άμεσα και απώτερα αποτελέσματα από τη δράση του καπνίσματος » θα μιλήσει ο κ. Καλόγιωργας Πάρις, ιατρός Ακτινολόγος, πρώην Δ/ντης Αεροπορικής και Προληπτικής Ιατρικής του Γ.Ν.Α. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


«Το κάπνισμα ως απόλαυση και πρόβλημα » θα αναλύσει η κα Χριστίνα Γκράτζιου, Πνευμονολόγος, Επίκουρος Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονίστρια Ομάδας Καπνίσματος της Πνευμονολικής Εταιρίας.




«Την άποψη του τέως καπνιστή» θα αναπτύξει η δημοσιογράφος κα Κάκια Τσάτσου - Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: